Review ‘Sapiens – Yuval Noah Harari’

Waardering: 4 uit 5.

Intrigerend, verhelderend, ernstig.

Dit is in mijn ogen echt een van de waardevolste boeken van dit moment. Harari is een docent en historicus die zijn inzichten op dit gebied combineert met filosofie. Een ondergewaardeerd vakgebied in het huidige tijdperk.  Dit boek heeft een ontzettend groot potentieel om mensen op een positieve manier te beïnvloeden.  

Harari beschrijft in zijn boek Sapiens de wording van de mensheid. Als filosoof stelt hij belangrijke vragen bij wetenschappelijke inzichten van de geschiedenis van de mens. Waar komt de mens vandaan? Hoe zijn wij de mens geworden die we nu zijn? Waarom gedragen we ons op een bepaalde manier? Waarom verlangen we naar bepaalde dingen? 

Eén van de belangrijkste inzichten uit dit boek gaat over de rol van verhalen in het leven van de mens. Deze hebben het grootste gedeelte van onze geschiedenis centraal gestaan en dat doen ze nog steeds. Deze denkbeelden, ofwel de imaginaire orde, bepalen wat je verlangt, wat je denkt en wat je doet.  

“Net als gelijkheid, rechten en naamloze vennootschappen is vrijheid iets wat door mensen is uitgevonden en alleen bestaat in hun verbeelding.” 

Echter toont onderzoek aan dat menselijk gedrag vooral bepaald wordt door hormonen, genen en synapsen. En dus niet door een ziel van de Homo Sapiens die volgens onze politiek en rechtspraak op een hoog voetstuk wordt geplaatst. De vrije wil van de mens, één van de grootste thema’s van de filosofie, wordt hier ten zeerste betwijfeld.  

“Iedereen wordt geboren in een gevestigde imaginaire orde en zijn of haar verlangens worden van geboorte af aan bijgestuurd door de dominante mythen daarbinnen. Onze persoonlijke verlangens worden zo de belangrijkste verdedigingssystemen van de imaginaire orde.” 

Zo worden we in ons gedrag tegenwoordig in het westen sterk beïnvloed door het romanticisme, een stroming die ons leert dat we zo veel mogelijk moeten meemaken en ervaren om ons menselijk potentieel ten volle te ontwikkelen. Tevens speelt het consumentisme een grote rol, die ons vertelt dat we gelukkig kunnen worden door zo veel mogelijk producten en diensten te consumeren. Genoeg reflextie materiaal.

Een ander belangrijk onderwerp dat behandeld wordt is sociale ongelijkheid. Ongelijkheid tussen zwart en wit, tussen rijk en arm en man en vrouw. Wat is de trend, hoe wordt ongelijkheid in stand gehouden, en wat zijn de implicaties hiervan? 

“De meeste mensen beweren dat hun sociale hiërarchie een natuurlijk, rechtvaardig fenomeen is, terwijl die van andere volkeren gebaseerd zijn op onware, belachelijke criteria.” 

Dan – wat is onze eigen perceptie van de mensheid en de wereld nu? Volgens Harari leven we in de vredigste tijd die er ooit geweest is. We zijn echter erg gefixeerd op de toekomst, waardoor we dit niet goed lijken te beseffen. Alles wat bereikt is wordt als vanzelfsprekend beschouwd. Daarom is dit boek een aanwinst. Het geeft je een vollediger beeld van de mensheid en biedt ontzettend veel perspectief. En je zult vanzelf dankbaarder worden voor je huidige situatie. 

“Een van de weinige ijzeren wetten van de geschiedenis is dat luxe zich vaak ontwikkelt tot noodzaak en dan weer nieuwe verplichtingen schept.” 

Dit boek geeft voor mij echt de essentie weer. Dingen vallen op zijn plek. Het verheldert en laat je het overkoepelende geheel zien.  

Wat ik ook erg waardeer is het feit dat dit boek met een open blik is geschreven, en geen doemscenario wil beschrijven. Hij laat jou als lezer kritisch nadenken met een duwtje in de rug. 

Gelezen op de bank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s