Review ‘Top Five Regrets of the Dying – Bronnie Ware’

Waardering: 3 uit 5.

In dit boek beschrijft Bronnie, een Australische auteur, over haar tijd in de palliatieve zorg. Zonder opleiding leert ze in dit vak mooie mensen en mooie verhalen kennen. Veel mensen bleken ergens spijt van te hebben in hun leven, achteraf gezien. En vaak ging dit over dezelfde soort zaken. In ‘The top five regrets of the dying’ worden de vijf meest genoemde zaken behandeld waar deze mensen spijt van hadden aan het einde van hun leven. Waarom ze hier spijt van hadden en hoe de lezer deze informatie kan toepassen in zijn of haar eigen leven.

“In their final weeks and days, when all else had fallen away, they could see what potential joy life had offered them, if only they had lived differently.”

Het boeit me enorm dat stervenden zo vaak spijt hebben van dezelfde dingen in hun levens. Het lijkt wel alsof iedereen het later pas inziet. Waar het nu echt om gaat. Ik denk dat dit ook aangeeft hoe makkelijk je je kunt laten meeslepen door je omgeving. En dat het helemaal niet makkelijk is om de makkelijke wegen te kiezen in je leven. De wegen die vaak tot spijt leiden.

“I wish I had the courage to live a life true to myself, not the life others expected of me.”

“I wish I’d hadn’t worked so hard.”

“I wish I’d had the courage to express my feelings.”

“I wish I had stayed in touch with my friends.”

“I wish I had let myself be happier.”

De schrijfster doet met dit boek een poging om je te behoeden voor het maken van dezelfde fouten. Om de cirkel te doorbreken. Toch vraag ik me af of het echt te leren is door het lezen van een boek. Het is denkbaar dat mensen zelf de fouten moeten maken, alvorens in te zien wat nu echt belangrijk is.

“The clock ticks for every one of us. It is your own choice how you spend your remaining days.”

De levensverhalen van de mensen waar ze voor zorgt en haar eigen verhaal worden mooi afgewisseld. Zo wordt de boodschap van het boek mooi toegepast. Dit is absoluut een boek om vaker te lezen. En dat is ook zeker wat ik ga doen. Het is ook een mooi boek om cadeau te geven aan iemand, al kan dat wellicht wat confronterend zijn voor de ontvanger.

“Each of the regrets from the bedsides of those now dearly departed people, takes courage and love to conquer. But the choice is yours.”

Een zeer inspirerend boek. Lees het om de focus te verscherpen voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Gelezen op Ameland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s