Review ‘Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou’

Waardering: 4 uit 5.

Hoopvol, simpel, rauw.

Dit boek raakte me. In een simpele, maar sprekende schrijfstijl belicht Ish de complexiteit van het samenleven in een mooi verhaal.

De levens van twee eenzame mensen die toch verbonden lijken te zijn, komen samen. Het is een verhaal over vergeving, identiteit, ontmoetingen en samensmelting van groepen mensen en individuele personen. Over hoe het delen van jouw beleving en verhaal voor verlossing, begrip en harmonie kan zorgen.

Eerlijkheid is een woord dat zijn oorsprong in het hart vindt, maar dat vaak enkel op de tong verblijft.”

Vooroordelen. Een thema dat mij erg fascineert, komt vaak naar voren in dit verhaal. Hoe het kan ontstaan en hoe vreselijk pijnlijk het kan zijn wanneer het je leven en dat van je familie bepaalt. Het is de oorzaak van talloze misverstanden, het wantrouwen van mensen die niet op je lijken.

“Woorden lijken onschuldig, maar leg ze op een verkeerde plaats, op een verkeerd tijdstip en het worden landmijnen.”

Racisme is een ontzettend gevoelig onderwerp, en de schrijver heeft er op een bedachtzame manier mee om weten te gaan. Beide kanten worden prachtig belicht. Het gevoel dat je nooit geaccepteerd zal worden of opgenomen wordt in de samenleving, vanwege je afkomst. De splitsing tussen ons en hen. Het is een ontzettend complex, maar tevens een simpele kwestie.

“Ik heb me vaak afgevraagd waarom de persoonlijke keuzes van een ander je soms zo erg kunnen storen. Is het omdat het stoort dat de ander niet op jou lijkt? Dat de ander je niet bevestigt in je eigen gelijk?”

“Ik ben het product van dit land zolang ik succesvol ben maar het product van een ander land zodra ik faal.”

Dit boek kan je helpen om van een afstandje te kijken naar de processen, gedachtes en emoties die gepaard gaan met vooroordelen en vergeving. En om de gelijkenissen en verschillen met je eigen leven te bekijken. Een ontzettend belangrijke zaak, in mijn ogen.

“Ik wil dat hij weet dat hij kan zwemmen. Dat de stroom soms heel sterk kan zijn, maar dat hij ertegenin kan zwemmen. We moeten nu zwemmen, anders wacht ons de waterval.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s