Review ‘De meeste mensen deugen – Rutger Bregman’

Waardering: 4 uit 5.

Verhelderend, hoopvol, inspirerend.

Eindelijk. Ik realiseerde me niet dat ik op een boek aan het wachten was, maar nu weet ik dat dat het geval was. Dit boek zorgt voor een grote opluchting in mij.

In dit boek buigt Bregman zich over het volgende denkstuk: Gaat de mens van nature uit van het goede?

Dit boek toont mij dat mijn intuïtie geen complete waanzin is. Naïef, zwak, goedgelovig. Volgens Bregman onjuiste beschuldigingen.

In het eerste deel onderzoekt hij het mensbeeld en schets een ander, positiever beeld van de mens. In het tweede deel past hij deze inzichten toe. Hoe zou de wereld eruitzien als we uit zouden gaan van het goede van de mens? Dit alles ondersteunt hij met de wetenschap in verschillende vakgebieden, zoals de geschiedenis, biologie, psychologie en filosofie.

Enkele thema’s die de revue passeren zijn menselijke biases, vooroordelen, oorlog, racisme, religie, onderwijs en politiek. Kortom, genoeg leesvoer.

Na deze inzichten, volgt een praktisch leidraad met leefregels om deze inzichten toe te passen in jouw wereld. De duidelijke taal vind ik erg te prijzen. Er worden geen rooskleurige sprookjes beschreven, maar een hoopvolle en simpele realiteit. 

Ik heb nog nooit zo sterk de behoefte gevoeld om een boek met anderen te delen. Dit is een boek dat in iedere boekenkast thuishoort, vanwege de boodschap. Tevens ook een boek om meerdere malen te lezen, omdat dit gedachtegoed niet behoort tot de overtuigingen van de massa.

Denken dat ze mens egoïstisch is, zorgt ervoor dat deze denkwijze werkelijkheid wordt voor de mens. De selffulfilling prophecy.

Zijn boodschap: De mens is geneigd tot het goede, en het goede is besmettelijk. Verberg je goede neigingen niet, maar laat ze zien, om anderen te inspireren.

“De mens zal beter worden als je hem toont hoe hij is.”

Of dit nou voor de volle honderd procent waarheid is, doet er niet toe. Als een idee tot vele positieve veranderingen kan zorgen, is het waardevol.

“Van de mooiste dingen in het leven krijg je alleen maar meer wanneer je ze weggeeft: vertrouwen, vriendschap, vrede.”

(1) Rutger Bregman, De meeste mensen deugen. Een nieuwe geschiedenis van de mens, De Correspondent 2019, ISBN 978908294218

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s